© Rootsville.eu

The Name Droppers (US)
tiltle: Blue Diamonds
music: Blues
release date: august 04, 2023
label: Horizon Music Group
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: The Name Droppers

© Rootsville 2023


Ervaren rock-'n-rollers met de blues in hun hart, The Name Droppers, hebben getoerd over de ganse wereld met backing blues rock gitaar icoon, Johny Winter, en East Coast legende, Charlie Karp, die bekendheid verwierf als tiener toen hij gitaar speelde met Buddy Miles. Het kwartet van gitarist Rafe Klein, Hall of Fame-drummer Bobby "T" Torello, Grammy-winnend bassist Scott Spray en toetsenist Ron Rifkin sloegen in 2019 de handen in elkaar en zijn klaar om brengen hun derde album uit, Blue Diamonds. De verzameling gespierde deuntjes omvat zeven nieuwe originelen, waaronder een lied gewijd aan Oekraïne, samen met twee geliefden bluesklassiekers en een bonus live track. Tot de gasten van het project behoorden gitaristen Al Ferrante en Jay Willie, vocalisten Heather Joseph, Simone Brown, Carol Sylvan en de het hele Horizon Music Choir, met Bill Holloman (Chic, Danny Gatton) als saxofoon en originele Paul Butterfield Blues Band-toetsenist Mark Naftalin die op piano zit.

Jersey Shore-rocker, "Blue Diamonds", opent de set met Klein die klaagt over hoe zijn middelenmisbruik leidde tot het verlies van zijn geliefde. Bobby T leidt de bemanning door de vernietigende kracht berisping van hartenbreker gevormd over een Chicago Blues-riff 'Hollywood'. De sentimentele 12-bar blues "Just Come Home", laat de treurige tenor van Holloman weerklinken De smekende zang van Klein. Het kwartet brandt door Bobby "Blue" Bland-standaard 'Further On Up The Road', met flair, een kleine knipoog naar andere vaak gespeelde nummers kastanjes zoals de doorgewinterde professionals die ze zijn. Jay Willie pronkt met zijn vaardigheid op slide-gitaar en Johnny Winter-invloed terwijl Bobby T-naam verschillende oriëntatiepunten van Windy City controleert op de Bo Diddley Beat-roadtripwandeling 'Back To Chicago'.

De bitterzoete soulballad 'New York' is een gruizige Brill Building Pop-throwback. De legende Charlie Karp verschijnt weer uit de grote wereld om leadgitaar te spelen op 'Red House', een sessie gered uit de gewelven en hier postuum vrijgegeven als eerbetoon aan de dierbare overleden vriend en volmaakte bluesman. The Name Droppers, boos door wat er gebeurt in Oekraïne, besloten een lied te schrijven om hun solidariteit mee te betuigen de mensen van dat land. De symfonische bluesrocker 'Ukraine We Stand' was uitgebracht als single en de opbrengst gaat naar goede doelen in Oekraïne om vluchtelingen te helpen vluchten het land. De in Brooklyn geboren Carole Sylvan leent haar gewilde vocalen aan de hobbels shuffle, "Are You Lonely?", en Willie laat voorgoed nog meer geweldige slide-gitaar vallen meeteenheid.

Het favoriete rock-'n-rollnummer, 'Blue Guitar', geeft ons een voorproefje van The Name Droppers liveshow en mogelijk een hoopvolle blik op het vervolgalbum op 'Blue Diamonds'.

tracks:

01 Blue Diamonds
02 Hollywood
03 Just Come Home
04 Further on Up The Road
05 Back To Chicago
06 New York
07 Red House
08 Ukraine We Stand
09 Are You Lonely?
10 Blue Guitar (Live)